Monday, October 6, 2008

Festivalul anarcha-feminist Lovekills


Pe 26 si 27 septembrie 2008 a avut loc la Timisoara si cea de-a treia editie a festivalului anarha-feminist Lovekills, desi parea aproape imposibil de organizat un asemenea festival intr-o societate in care ignoranta si mercantilismul se transforma rapid intr-o represiune impotriva a tot ceea ce este diferit.Problema principala cu care s-a confruntat colectivul Lovekills a fost lipsa spatiului necesar pentru desfasurarea unui astfel de eveniment, dar cei care au facut posibil acest festival au fost in primul rand grupul h.arta, cele care au sigurat spatiul pentru desfasurarea workshop-urilor, prietenii din Timisoara care au fost de acord sa-si puna la dispozitie locuintele si sa-si dedice timpul rezolvarii problemelor asa zis minore cum ar fi gatitul, cumparaturile si curatenia, dar nu in ultimul rand participantele si participantii din tara si din afara tarii care au pregatit si sustinut diferitele workshop-uri.

Deschiderea a avut loc vineri la ora 12 cu Welcome and Presentation of Lovekills Collective and Festival – Prezentarea Colectivului Lovekills,iar pe parcursul zilei au fost urmatoarele workshopuri:
– Opression of women by orthodox church – Lectura se concentreaza pe contextul romanesc si este o parte dintr-un studiu asupra Bisericii Ortodoxe Romane, vizavi de relatia acesteia cu Statul, Armata, extrema dreapta si orpimarea femeilor. Se incearca atragerii atentiei asupra felului in care biserica manipuleaza si oprima oamenii, dar in special femeile, asupra felului in care este protejata de stat, asupra felului in care incurajeaza si foloseste traditiile si prejudecatile populare.
– Latent prostitution – Cand ne gandim la prostitutie, de cele mai multe ori ne gandim la relatia directa dintre client si prostituata si omitem prostitutia subtila si mai putin evidenta.Este vorba despre felul in care actuala societate incurajeaza oamenii sa-si foloseasca propria sexualitate pentru atingerea anumitor scopuri.
– Cut & change – Este un workshop despre posibilitătile de a schimba, reinterpreta si re-contextualiza mesajele ce sunt transmise in masa prin hainele noastre sau prin alte obiecte pe care le folosim in viata noastra de zi cu zi. Vom taia, lipi, desena, combina si rescrie mesajele sexiste, consumeriste si stereotipice transformându-le in mesaje care vor vorbi despre posibile alternative
– To Shave or not to Shave that is the Question – O critica asupra prejudecatilor legate de „cresterea” parului pe corpul omului si care este conexiunea dintre acest lucru si rolurile sexuale, standardele de frumusete, moda, sanatate; provocarea tuturor acestor tabu-uri.
– Stencil Workshop – atelier practic pentru folosirea diferitelor sabloane pentru confectionarea de tricouri, graffiti-uri si folosirea unor slogane cat mai inspirate pentru exprimarea diferitelor opinii politice.
Tot in cadrul festivalului sau mai putut viziona urmatoarele filme:
–Habitual Sadness 2 - documentar
– Killing us softly – documentar
– The Magdalene Sisters
Ziua s-a incheiat cu o cina vegana

Sambata a inceput la ora 13.30 cu – Self-defance Opened workshop / Auto-apararea in general dar in special pentru femei. Atat practic cat si aspecte teoretice (desfiintarea prejudecatii sexului slab),apoi au urmat:
– Feminism – not just for wommin / Discutie despre faptul ca patriarhatul ii afecteaza si pe barbati. De ce unii barbati cred ca feminismul este doar o lupta a femeilor? Si cum pot fi depasite ideile preconcepute despre separatism.
--Color hair – workshop despre cum poti sa-ti aranjezi singur/a parul: tuns, vopsit etc.
– D.I.Y. – Computer Security workshop / Atelier despre cum poti sa-ti protejezi computerul si dreptul la intimitatea corespondentei.
– Drag Workshop / Drag – de la prescurtarea din limba engleza a expresiilor „dresssed as guy/girl” (imbracat ca un baiat /fata). Baietii sunt incurajati sa se imbrace ca fetele, iar fetele ca baietii. Aceste idei sunt puse in practica dupa prezentarea unei scurte istorii a acestui tip de performance.
Sau mai rulat si filmele But I’m a Cheerleader –film,...
Seara s-a terminat cu o cina vegana, dupa care toti participantii au mers la petrecerea de ramas bun, care speram ca a lasat o amintire placuta.
Din punctul meu de vedere lucrul cel mai important a fost atmosfera de prietenie creata de toti participantii. Mai multi dintre participanti au remercat faptul ca oamenii pot comunica, pot dezbate idei si probleme intr-un mod ce contravine total tuturor prejudecatilor si cliseelor de comportament impuse de actuala societate. Prin prisma faptului ca a fost vorba de un festival anarha-feminist trebuie remarcat numarul mare de participanti de sex masculin veniti atat din tara cat si de peste hotare pentru a participa activ la acest eveniment. Ideile patriarhale si sexismul pe care acestea il genereaza pot fi cu usurinta inlaturate deoarece sunt absolut anti-naturale si nu fac altceva decat sa ingreuneze sau sa distruga relatiile dintre oameni.
Editia a treia a festivalului anarha-feminist lovekills a demonstrat inca o data cum practica feminista poate crea anarhia.