Sunday, March 9, 2008


Blana: o moda si un statut social pentru unii, o cumplită sentiinţă la moarte pentru alţii.

În fiecare an sunt omorâte între 80 si 100 milioane de animale de industria îmbrăcămintei şi blănurilor. Sunt folosiţi sute de mii de ratoni şi samuri, milioane de nurci şi vulpi, canguri. Aceste animale sunt crescute in ferme sau prinse in sălbăticie, doar pentru a satisface fiecare noua schimbare din lumea modei.

Industria blănurilor este o ocupaţie violentă si sângeroasă. Prinderea animalelor in capcane, lovirea lor, înecare lor si jupuirea pieilor doar de dragul vanităţii oamenilor este absolut inacceptabilă.

Cand oamenii aleg sa poarte blană, ei demonstrează lumii completa lor nepăsare si desconsiderare pentru natură si animale.

Unii designeri îşi justifică alegerea blănurilor pentru colecţia lor prin faptul că folosesc numai pieile unor animale „dăunătoare” precum : iepurii, oposumii şi vulpile. Dar şi aceste animale îndură aceiaşi suferinţă ca şi speciile ameninţate. Deoarece se presupune că viaţa acestor animale valorează atât de puţin, sunt omorâte prin cele mai feroce metode.

CUŞTILE: În fermele de animale crescute pentru blană acestea sunt închise în cuşti şi expuse vântului rece si puternic pentru a li se stimula creşterea blănurilor atât de preţioase. Multe animale trăiesc ani de zile în asemenea condiţii oribile, înainte ca fermierii să le ucidă şi apoi să le vânda blănurile pentru a se face din ele haine, căciuli şi gulere. Animalele sunt omorâte în cel mai bun caz prin injecţie letală, dar mai des sunt gazate, electrocutate sau li se rupe gâtul; ori prin orice alte metode care asigură pe fermieri că blănurile nu sunt afectate.

CAPCANELE: Animalele sălbatice sunt prinse in capcane de oţel, ceea ce înseamnă că ele suferă o moarte violentă, chinuitoare, de multe ori o agonie îndelungată. Unele animale îşi rod lăbuţa prinsă în capcană pentru a scăpa, mai ales mamele disperate sa ajungă înapoi la puii lor. Când o capcană este activată, dinţii mari de oţel ai acesteia muscă violent carnea animalelor, sfâşie ţesuturile şi ligamentele şi fracturează oasele. Imaginaţi-vă că va-ţi prinde degetele în portiera maşinii ca să vă faceţi o idee despre cum se simt animalele prinse in capcane. Capcanele du dinţi de oţel au o notorietate atât de sinistră încât au fost interzise în peste 80 de ţari.

CAPCANELE UCID ANIMALE DOMESTICE: Animalele pot fi prinse atât de picioare, dar şi de gât. Asemenea capcane ucid fără discriminare câini, pisici, păsari şi orice creatură nevinovată care are ghinionul să treacă prin raza lor de acţiune. Prinse astfel animalele vor muri încet, ştrangulate, înfometate, îngheţate sau chiar mâncate de alte animale.

FERMELE DE BLANĂ: Animale precum nurcile si vulpile îşi petrec întreaga viaţă, de la naştere până la moarte, trăind în cuşti de sârmă, înguste şi mizerabile. Aceste cuşti produc asemenea stres acestor animale sălbatice prin natura lor, încât le dezvoltă un comportament anormal ce le face să-şi ucida puii si să-şi mănânce cozile. Comportamentul anormal include lovirea gratiilor şi învârtirea incerc datorită stresului şi plictiselii. Unii producători de blană ucid animale precum vulpile prin electrocutare anală sau vaginală. Animalele electrocutate simt o durerea puternică a unui atac de cord în timp ce sunt perfect conştiente. Animalul nu-şi pierde cunoştiinţa timp de 1-2 minute. Când are loc electrocutarea vulpea tremură, se zbate si ţipă. Alţi producători de blănuri ucid nurcile injectându-le un insecticid puternic in inimă. Această metodă crudă produce animalului convulsii timp de 10 minute înainte să moară. De multe ori animalele sunt doar ameţite şi sunt jupuite de vii.

IEPURII: Iepurii folosiţi în industria blănurilor sunt consideraţi a fi o rasă special crescută in acest scop si sunt închişi în cuşti suprapopulate. Îşi petrec întreaga viaţă în cuşti de sârmă fără a avea posibilitatea să sape, să sară sau să se joace. Iepurii sunt animale sensibile, inteligente si extrem de curate prin natura lor, dar sunt ţinuţi în cuşti foarte mici înconjuraţi de materiile fecale. Metodele pentru măcelărirea iepurilor sunt la fel de inumane, sunt loviţi în cap iar apoi li se rupe gâtul, uneori li se taie capul.

Cum poţi ajuta TU :

REFUZĂ SĂ CUMPERI HAINE DE BLANĂ ŞI BOICOTEAZĂ TOATE MAGAZINELE CARE LE VÂND. Ajută la atragerea atenţiei opiniei publice şi la stoparea comerţului cu blănuri. Acesta există deoarece există o cerere. Poţi trimite e-mail-uri şi scrisori companiilor producătoare sau poţi folosi acest text distribuindu-l şi informând câţi mai mulţi oameni.